telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Μήνυση κατά της εφαρμογής TikTok για χρήση δεδομένων ανηλίκων

Η πρώην επίτροπος της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αν Λόνγκφιλντ, κατέθεσε μήνυση κατά της εφαρμογής Tik Tok καθώς όπως ισχυρίζεται, η εταιρεία είναι ουσιαστικά «μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων ελαφρώς μεταμφιεσμένη ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία σκόπιμα και επιτυχώς εξαπάτησε τους γονείς».

Η μήνυση κατατέθηκε εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν ακόμα την δημοφιλή εφαρμογή. Εάν δικαιωθούν στο δικαστήριο, τα παιδιά ενδέχεται να αποζημιωθούν με χιλιάδες λίρες. Το TikTok έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμες» τις κατηγορίες και δήλωσε πως θα παλέψει για τη δικαίωσή του.

Η αγωγή αφορά εκατομμύρια παιδιά

Η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι δικηγόροι των παιδιών ισχυρίζονται πως η εφαρμογή συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που καθορίζεται από τον νόμο» και χωρίς «τα παιδιά ή οι γονείς τους να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες».

Ως απάντηση, η εφαρμογή υποστηρίζει πως «Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσουμε όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους έφηβους».

«Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν»

Το TikTok έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεία ByteDance δήλωσε δισεκατομμύρια κέρδη πέρυσι, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα.

Η πρώην επίτροπος ανέφερε στο BBC ότι επέλεξε να εστιάσει στο TikTok επειδή, ενώ όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, η TikTok το κάνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι αυτοί οι γονείς έχουν το «δικαίωμα να γνωρίζουν» ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται μέσω των «σκιωδών πρακτικών συλλογής δεδομένων» του TikTok.

Το δικηγορικό γραφείο Scott και Scott που έχει αναλάβει την υπόθεση πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγει προσωπικές πληροφορίες το TikTok, συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων του ΗΒ και της ΕΕ».

Είχαν προηγηθεί και άλλες αγωγές

Αυτή η αγωγή δεν είναι η πρώτη του είδους της. Το 2019, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων στο TikTok για την συλλογή προσωπικών πληροφοριών από χρήστες κάτω των 13 ετών.

Η εταιρεία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο και στη Νότια Κορέα για τον τρόπο συλλογής δεδομένων παιδιών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διερευνηθεί από το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών.

Η νομική αγωγή κατά του TikTok ασκήθηκε για πρώτη φορά από ένα ανώνυμο 12χρονο κορίτσι πέρυσι, με την υποστήριξη της Λόνγκφιλντ. Σύμφωνα με έρευνα της Οfcom, το 44% των παιδιών από 8 έως 12 ετών στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το TikTok παρά το γεγονός ότι η χρήση του επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 13 ετών.

Related posts

Ξεκινά σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca

NEWSROOM

Apple: Πολύ μεγαλύτερες μπαταρίες στα επόμενα iPhones και οι δικλείδες ασφαλείας

NEWSROOM

Lockdown στην Αττική: Τι αλλάζει από την Πέμπτη σε καταστήματα, σχολεία και μετακίνηση

NEWSROOM

Covid-19: Τουλάχιστον 2.022.740 νεκροί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως

NEWSROOM

Πρόβλεψη για πτώση στις παραδόσεις smartphones στο β’ τρίμηνο του έτους

NEWSROOM

Oι τράπεζες λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των πιθανών κινδύνων από cloud computing

NEWSROOM

Ποια streaming υπηρεσία είναι η πιο value for money αυτή τη στιγμή;

NEWSROOM

ΗΠΑ: Καταγγελίες για κατάσχεση από την Apple δεδομένων δημοκρατικών βουλευτών επί Τραμπ

NEWSROOM

O κύβος ερρίφθη: Lockdown στην Αττική- Κλείνουν σχολεία και καταστήματα

NEWSROOM

Το επαναστατικό σύστημα ψύξης του Xiaomi Mi 11 Ultra σε όλο του το μεγαλείο!

NEWSROOM

Oxagon – Το νέο «πράσινο» εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας

NEWSROOM

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ανθεκτικό στη βρετανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca

NEWSROOM