telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

Κ. Πιερρακάκης: Μπαίνει τέλος στο γκρίζο καθεστώς στις κεραίες κινητής

«Τελειώνει το γκρίζο με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας καθώς ή θα αδειοδοτούνται ή θα γκρεμίζονται» υποστήριξε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Σε παρέμβασή του, καθώς το νέο καθεστώς αδειοδότησης των κεραιών περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως σήμερα «υπήρχε ένας παραλογισμός». Για παράδειγμα, όταν μια υφιστάμενη κεραία «γυρνούσε» από τεχνολογία τρίτης γενιάς (3G) σε τέταρτης γενιάς (4G) έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης! Όπως είπε «δεν υπήρχε η έννοια της αναβάθμισης και έπρεπε σε μια ήδη χωροθετημένη κεραία να ξαναπάρεις πολεοδομική άδεια».

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό το παράλογο καθεστώς επιχειρεί να αλλάξει το σχέδιο νόμο καθώς εξαιτίας των δικτύων πέμπτης γενιάς θα απαιτηθούν περισσότερες κεραίες. «Θα περάσουμε σε μια νέα εποχή πολύ σύντομα, και θα πρέπει η χώρα να μην μείνει πίσω, να μπορούμε να έχουμε διαδικασίες επιτάχυνσης σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Κι όταν λέω διαδικασίες επιτάχυνσης δεν εννοώ ότι χαλαρώνουμε το πλαίσιο, αλλά ότι τελειώνει το γκρίζο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια γκρίζα κατάσταση σε σχέση με την αδειοδότηση των κεραιών, από τη δεκαετία του ’90»

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πως στις ρυθμίσεις για τις κεραίες δεν υπάρχουν αλλαγές σε θέματα που συνδέονται με τα όρια εκπομπής, δηλαδή την ακτινοβολία. Είπε πως στην Ελλάδα «λειτουργούν περίπου 16.500 κεραίες αυτήν την στιγμή σε 14.500 τοποθεσίες. Περίπου 9.500 μεγάλες, οι υπόλοιπες μικρές. Μικρή φτάνει 1 χιλιόμετρο, οι πιο μεγάλες τα 2, τα 3, ακόμη και 10 χιλιόμετρα». Η Ελλάδα κινείται κάτω από τα όρια που έχει θέσει η ICNIRP, ο διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες και βάζει τα σχετικά όρια. Η χώρα μας βρίσκεται στο 70%, «που στην πράξη είναι 60%, διότι υπάρχουν κάποιες αποστάσεις από σχολεία και νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τους ελέγχους που έχουν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (περίπου 2.500 έλεγχοι τον χρόνο), προέκυψε πως μόνο τέσσερις κεραίες λειτουργούσαν πάνω από το όριο. «Και ήταν πάνω από τα δικά μας χαμηλά όρια σε σχέση με τα διεθνή. Είναι αντιληπτό το άγχος και το ενδιαφέρον για την ακτινοβολία, αλλά η συζήτηση είναι υπό μια έννοια εκ του περισσού. Η ουσία αυτής της παρέμβασης έχει να κάνει με το κομμάτι της αδειοδότησης και συγκεκριμένα με το θέμα των πολεοδομικών αδειών».

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης διασυνδέεται το σύστημα ΣΗΛΥΑ που είναι στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με το σύστημα e-άδειες του ΤΕΕ. Ετσι, κατά τον κ. Πιερρακάκης, «η αδειοδότηση θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς με διαφάνεια, ασφάλεια και έλεγχο και με αναρτήσεις στην Διαύγεια και με την ταυτότητα της κάθε κεραίας να είναι ορατή στην περιοχή όπου η κεραία έχει χωροθετηθεί».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε πως στο σχέδιο νόμου «υπάρχει σειρά άλλων διατάξεων, το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, η θεσμοθέτηση του gov.gr που αθροιζόμενες έρχονται και συμπληρώνουν αυτό που κάναμε με τον (νόμο) 4623, δηλαδή δίνουν τα θεσμικά εργαλεία στο νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του σωστά, διαλειτουργικότητες και απλοποιήσεις. Δημιουργούμε νέες δομές στην κυβερνοασφάλεια, νέες δομές μέσα στο Υπουργείο, κι αυτό είναι –υπό μίαν έννοια- το τέλος της αρχής. Για να μπορέσουμε να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Related posts

Το κρυπτονόμισμα του Facebook που αναμένεται να βάλει δυνατά τον κολοσσό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα

tele

Στα 27.39 Mbps η μέση ταχύτητα των δικτύων LTE στην Ελλάδα

tele

Διαβάζοντας τα… μηνύματα της αγοράς!

tele

Απειλεί η Huawei την Ευρώπη;

tele

Άνοδος στις πωλήσεις smartphones παγκοσμίως αναμένεται το 2020

tele

Μετά από χρόνια, το Android 11 φέρνει πολυπόθητη αλλαγή

NEWSROOM

Η ύλη που συγκρατεί σαν κόλλα το Σύμπαν αλλά δεν την έχει δει μάτι ανθρώπου

tele

Επτά στα 10 νοικοκυριά έχουν σήμερα πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους

tele

Σχεδόν 75.000 τα θύματα του WannaCry το γ’ τρίμηνο του 2018

tele

Γιουβάλ Νώε Χαράρι: Όποιος κατέχει τα δεδομένα κατέχει το μέλλον

tele

StrandHogg | Η νέα σοβαρή ευπάθεια του Android που δίνει πρόσβαση ακόμη και σε τραπεζικά στοιχεία

tele

Διπλό χτύπημα με… ελληνικό ενδιαφέρον από BC Partners

NEWSROOM