telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Η εταιρεία στην Ταϊβάν που κρατάει στα χέρια της τον πλανήτη – Οι φόβοι για την παγκόσμια αγορά

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, μπορεί να αποχώρησε από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη που προκάλεσε την κινεζική οργή, όμως το σύντομο αυτό ταξίδι της λεριξε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στον κρίσιμο ρόλο της νήσου στην παγκόσμια στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μικροτσίπ και ειδικότερα στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co ή TSMC.

Στη διάρκεια της αμφιλεγόμενης επίσκεψης, η Πελόζι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της TSMC, Mark Liu, μια ένδειξη του πόσο κρίσιμης σημασίας είναι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ τα μικροτσίπ αυτά και του αναπόσπαστου ρόλου που διαδραματίζει η εταιρεία στην κατασκευή τους.

Τα μικροτσίπ της TSMC χρησιμοποιούνται παντού, από τα smartphones στα αυτοκίνητα και στα ψυγεία και έχουν γίνει βασικό μέρος του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Κίνας για την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Πιο πρόσφατα, η έλλειψή τους ώθησε τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να φτάσουν την Ασία και να διατηρήσουν το προβάδισμα έναντι της Κίνας στον κλάδο.

Η TSMC κατασκευάζει τα μικροτσίπ που άλλες εταιρείες σχεδιάζουν. Έχει μια μεγάλη λίστα πελατών, από την Apple στη Nvidia, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας στον κόσμο.

Καθώς οι ΗΠΑ υστερούσαν στην κατασκευή μικροτσίπ τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, εταιρείες όπως η TSMC και η Samsung Electronics στη Νότια Κορέα, προχώρησαν με τεχνικές κατασκευής μικροτσίπ αιχμής. Ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε εργαλεία και τεχνολογία από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, η TSMC συγκεκριμένα, κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της ως η κορυφαία εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο.

Η TSMC αντιπροσωπεύει το 54% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την Counterpoint Research και όπως γράφει το αμερικανικό CNBC. Η Ταϊβάν αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την TSMC μαζί με άλλους παίκτες όπως η UMC και η Vanguard. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της Ταϊβάν στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Αν προσθέσουμε τη Samsung, η οποία κατέχει το 15% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς, τότε η Ασία κυριαρχεί πραγματικά στη σφαίρα κατασκευής μικροτσίπ. Γι’ αυτό και η Πελόζι έκανε τη συνάντηση με τον επικεφαλής της TSMC.

Οι φόβοι από μια εισβολή στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα. Η επίσκεψη Πελόζι προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κίνας, η οποία εκτόξευσε πυραύλους που φέρονται να πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν.

Υπάρχει ανησυχία ότι κάθε είδους εισβολή στην Ταϊβάν από την Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει μαζικά τη δομή ισχύος της παγκόσμιας αγοράς μικροτσίπ, δίνοντας στο Πεκίνο τον έλεγχο της τεχνολογίας που δεν είχε στο παρελθόν. Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος ότι μια εισβολή θα μπορούσε να μπλοκάρει την παροχή μικροτσίπ αιχμής στον υπόλοιπο κόσμο.

Related posts

Cosmote TV: Δεν φορτώνει τίποτα – προβλήματα αυτή τη στιγμή!

NEWSROOM

Το τέλος των passwords είναι πιο κοντά από ποτέ – Η αρχή γίνεται τον Σεπτέμβριο από την Apple

NEWSROOM

T-Mobile – Την διαρροή στοιχείων 50 εκατ. πελατών επιβεβαίωσε η εταιρεία

NEWSROOM

Έρχεται το Redmi K50 Ultra με Snapdragon 8+ Gen 1, Quad HD+ οθόνη, 120W φόρτιση, και άλλα

NEWSROOM

Κόντρα Μαρκόπουλου- Παγώνη στον αέρα: «Κάνεις την πανδημία lifestyle»- «Δεν με απασχολεί η άποψή σου»

NEWSROOM

Δύο μεταλλάξεις κορωνοϊού «σαρώνουν» την Ευρώπη- Σε επιφυλακή οι Έλληνες ειδικοί για τρίτο κύμα

NEWSROOM

Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ

NEWSROOM

Η Nestlé μηδενίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050

NEWSROOM

Τέρμα τα ψέματα, τα Samsung Galaxy S23 θα έχουν τον Exynos 2300, ίσως με AMD Xclipse GPU

NEWSROOM

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους περιορισμούς για τις κινεζικές Huawei και ZTE

NEWSROOM

Μελέτη Accenture – Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν αμύνονται αποτελεσματικά στις κυβερνοεπιθέσεις

NEWSROOM

Αποκάλυψη του Asus ROG Phone 5 σε πρώιμο audio review

NEWSROOM