telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Επίσκεψη Κ. Φραγκογιάννη – Χ. Δήμα στις ΗΠΑ σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών

Με στόχο την δημιουργία αμοιβαία επωφελών πραγματικών επενδυτικών ευκαιριών και τη θεμελιωση της οικονομικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ξεκινά οκταήμερη επίσκεψη στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστο Δήμα.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους χθες στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η επιλογή των προορισμών δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς «σηματοδοτεί τον κεντρικό στόχο της επίσκεψης, που είναι η σύνδεση κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας πόρων και σημείων αναφοράς ειδικότερα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας».

Στις ΗΠΑ, η παρουσία της Ελλάδας είναι σημαντική. Τόσο μέσω άξιων και καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών στα κορυφαία, παγκοσμίως, ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπου γεννιούνται ιδέες που πηγαίνουν τον κόσμο πιο μπροστά, όσο και μέσω άξιων και καταξιωμένων εκπροσώπων της από το χώρο του επιχειρείν, στην κοιτίδα των πλέον καινοτόμων και πρωτοπόρων εταιριών τεχνολογίας παγκοσμίως, τη γνωστή σε όλους Silicon Valley στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Με στόχο να τεθούν «οι βάσεις για μια περισσότερο συστηματική και ουσιαστική θεσμική παρουσία της Ελλάδας στην κοιτίδα της τεχνολογίας με το εκεί οικοσύστημα», οχήματα σε αυτό το ταξίδι των δύο υφυπουργών είναι το Elevate Greece, η επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που παρουσιάζει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τα παρεχόμενα εξειδικευμένα κίνητρα, και το Enterprise Greece, η  Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.

Η συγκυρία, όπως επισημαίνεται, «είναι ευτυχής», καθώς «μετά από σκληρή και στοχευμένη δουλειά της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη, δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός ειδικότερα στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης». «Έχουμε θέσει τα θεμέλια που καθιστούν την χώρα μας περιφερειακό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με νέα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών, την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ, του Thessintec και προωθώντας σημαντικές δράσεις όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers), ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας» τονίζεται στο άρθρο. «Το ότι η Ελλάδα αλλάζει, είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται από την επιλογή κολοσσών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η EY, η Applied Materials να επενδύσουν στη χώρα μας. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ακόμα περισσότερων νέων δυναμικών καινοτόμων εταιριών, γιατί όχι των κολοσσών του μέλλοντος».

Ένδειξη της στοχευμένης δουλειάς που συντελείται σε επίπεδο κυβέρνησης, είναι, όπως αναφέρεται, η θεσμοθέτηση στον νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών του Επιστημονικού Ακολούθου Πρεσβείας. «Μια ακόμη πτυχή της σύγχρονης διπλωματίας, η οποία για να ασκείται αποτελεσματικά, θα πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις στην καινοτομία».

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται επίσης «το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό επίπεδο. Πρόκειται για κρίσιμο παράγοντα και φυσικά αντανακλάται στις αναβαθμισμένες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών όπως και στην έρευνα και καινοτομία, στην ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και στο πρόγραμμα των συναντήσεών μας κατά το προσεχές ταξίδι».

Κλείνοντας, οι δύο υφυπουργοί τονίζουν ότι «η οικοδόμηση της “γέφυρας” αυτής που θα ενώσει τα σημεία και θα διευκολύνει την τόσο αναγκαία αμφίδρομη ροή ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων, γίνεται εφικτή χάρη στη συστηματική συνεργασία και τις συντονισμένες προσπάθειας των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«Αναχωρούμε για τις ΗΠΑ με ενθουσιασμό και όραμα και ευελπιστούμε να επιστρέψουμε με καινοτόμες ιδέες και θεμελίωση των γεφυρών για την προώθηση και εφαρμογή τους. Πλέον η πρόσκληση που απευθύνουμε για επενδύσεις και συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δεν στηρίζεται σε συναισθηματικές επικλήσεις αλλά σε αμοιβαία επωφελείς πραγματικές ευκαιρίες» καταλήγουν οι δύο υφυπουργοί στο άρθρο τους.

– ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες

Ειδήσεις

από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον

ot.gr

Related posts

Στα 1113 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα 565 στην Αττική

NEWSROOM

Süddeutsche Zeitung: Γιατί ο Ερντογάν φοβάται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

NEWSROOM

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί λύση για την έξοδο από την οικονομική κρίση; To παράδειγμα του Σπηλαίου Αλιστράτης

NEWSROOM

Ποια από τις εφαρμογές των social media καταναλώνει την περισσότερη μπαταρία στο κινητό σας

NEWSROOM

Σε βαβυλωνιακή πήλινη πλάκα το αρχαιότερο δείγμα εφαρμοσμένης γεωμετρίας

NEWSROOM

Snapseed: Είναι το καλύτερο photo editing app στο Android

NEWSROOM

Xiaomi Mijia Screwdriver kit: Το κατσαβίδι της Xiaomi για κάθε δουλειά με μόλις ένα 20αρικο

NEWSROOM

Βρετανία – Πάνω από 5.000 υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων μέσω… Facebook

NEWSROOM

«Forbes 30 Under 30 Greece»: Στη λίστα δύο startuppers από τη Μακεδονία – Οι εταιρείες που έφτιαξαν

NEWSROOM

Netflix: Στροφή στο gaming αλλά με προσεκτικά βήματα

NEWSROOM

Πιερρακάκης στη ΔΕΘ – Οι ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών το επόμενο «στοίχημα»

NEWSROOM

Το OnePlus 9R είναι εδώ, με Snapdragon 870, 12GB RAM, και 48MP τετραπλή κάμερα

NEWSROOM