telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διέπραττε απάτες με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος συμμετείχαν σε πανευρωπαϊκή επιχείρηση, υπό τον συντονισμό της E urojust, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε διεθνές εγκληματικό δίκτυο το οποίο διέπραττε απάτες με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Για την υπόθεση συνελήφθη στη χώρα μας 31χρονος ημεδαπός ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 27χρονου ημεδαπού, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.

Προηγήθηκε έρευνα των ιταλικών Αρχών κατά την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δρούσε με σκοπό την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, με την καταβολή χρηματικού τιμήματος μικρότερου από τη νόμιμη συνδρομή.

Συγκεκριμένα προέκυψε ότι το εγκληματικό δίκτυο λειτουργούσε σε Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία, από το 2015.

Για την παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος χρησιμοποιούνταν πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρεται από εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, με νόμιμους εκπροσώπους τους ημεδαπούς.

Λόγω της διευρυμένης δράσης του εγκληματικού δικτύου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κοινής επιχείρησης των Αρχών των εμπλεκόμενων χωρών, με το συντονισμό της Eurojust.

Στο πλαίσιο αυτό πρωινές ώρες χθες (18 Σεπτεμβρίου 2019) αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 27χρονου όπου από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε η πρόσβαση του σε διαχειριστικό περιβάλλον (8) εξυπηρετητών (servers), ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(4) συσκευές IPTV,

(3) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

(3) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων,

εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (USB STICK),

εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD),

συσκευή κινητής τηλεφωνίας,

(2) κάρτες SIM,

(4) τραπεζικές κάρτες,

συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων,

καταμετρητής χαρτονομισμάτων και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Παράλληλα, σε έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος στην οικία του 31χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(24) συσκευές IPTV,

φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,

(6) εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων,

(3) εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (USB STICK),

εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD),

συσκευή κινητής τηλεφωνίας,

(2) κάρτες SIM,

(6) τραπεζικές κάρτες,

διαδικτυακή συσκευή αποθήκευσης (NetworkAttachedStorage – NAS).

συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων,

σφραγίδα με λογότυπο εταιρείας,

βιβλιάριο καταθέσεων,

(114.550) ευρώ και

έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την πανευρωπαϊκή επιχείρηση, περισσότεροι από (200) διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας και περισσότεροι από (145) λογαριασμοί PayPal των εμπλεκόμενων δεσμεύτηκαν, ενώ διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την εγκληματική δραστηριότητα ανέρχεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust, στο ποσό των (6.500.000) ευρώ περίπου, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών νόμιμων παρόχων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή ενώ ο 31χρονος συλληφθείς, οδηγείται σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Related posts

Αστυνομικό τμήμα εγκαινιάζει την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του νόμου!

tele

Η ιδιαίτερη κίνηση της Microsoft για να πάρει πελάτες από την Apple

tele

Facebook: Τέλος τα «likes» στις αναρτήσεις;

tele

Έφτιαξαν ρομποτικό ψάρι που κινείται με συνθετικό αίμα

tele

Fake προφίλ του Αλκιβιάδη Στεφανή στο twitter «πέθανε» τον Οτζαλάν

tele

Η μαρίνα Καλαμάτας προσφέρει γρήγορο Internet μέσω οπτικής ίνας

tele

Ο μίνι προτζέκτορας που αποκαλούν «τηλεόραση σε κονσέρβα»

tele

Χάκερς από την Κίνα παρέκαμψαν την πιστοποίηση δύο παραγόντων

tele

Το σούπερ γκατζετάκι που δεν ξέρατε ότι χρειαζόσασταν

tele

Πτώση άνω του 10% σημείωσε το bitcoin το Σαββατοκύριακο

tele

H επιχειρηματική ιδέα της συζύγου του Μπιλ Γκέιτς που απέτυχε με κρότο

tele

Ντεμπούτο στους δρόμους της Μόσχας για τα πρώτα 5 αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

tele