telecomsnews.gr
Image default
INTERNET

Διεθνής επιχείρηση εναντίον του botnet Trickbot που κλέβει διαπιστευτήρια χρηστών

Οι ερευνητές της ESET συμμετείχαν σε παγκόσμια επιχείρηση αναχαίτισης του Trickbot, του botnet που, από το 2016, έχει προσβάλλει πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογιστές.

Μαζί με τη Microsoft, το Black Lotus Labs Threat Research της Lumen, την NTT και άλλους, η επιχείρηση παρενέβει στο Trickbot καταστρέφοντας τους διακομιστές εντολών και ελέγχου. Η ESET συνέβαλε στη συγκεκριμένη επιχείρηση παρέχοντας τεχνική ανάλυση, στατιστικά δεδομένα και γνωστά ονόματα και διευθύνσεις IP διακομιστών εντολών και ελέγχου. Το Trickbot είναι γνωστό ότι κλέβει διαπιστευτήρια χρηστών από παραβιασμένους υπολογιστές ενώ, πιο πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί ότι λειτουργεί ως μηχανισμός υλοποίησης σοβαρότερων επιθέσεων, όπως είναι οι επιθέσεις ransomware.

Η ESET Research παρακολουθεί τις δραστηριότητές του από τότε που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά, στα τέλη του 2016. Μόνο το 2020, η πλατφόρμα παρακολούθησης botnet της ESET ανέλυσε περισσότερα από 125.000 κακόβουλα δείγματα και κατέβασε και αποκρυπτογράφησε περισσότερα από 40.000 αρχεία διαμόρφωσης που χρησιμοποιήθηκαν από τα διάφορα Trickbot modules, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους διαφορετικούς διακομιστές C&C που χρησιμοποιούνται από αυτό το botnet.

«Όσα χρόνια το παρακολουθούμε, οι παραβιάσεις από το Trickbot που έχουν καταγραφεί είναι συστηματικές, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα botnets εκεί έξω. Το Trickbot είναι μία από τις πιο διαδεδομένες οικογένειες malware και αποτελεί απειλή για τους χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως» εξηγεί ο Jean-Ian Boutin, Head of Threat Research της ESET.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει εξαπλωθεί με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι ότι το Trickbot προσβάλει συστήματα που έχουν ήδη παραβιαστεί από το Emotet, ένα άλλο γνωστό botnet. Στο παρελθόν, το κακόβουλο λογισμικό του Trickbot αξιοποιήθηκε από τους χειριστές του κυρίως ως τραπεζικό trojan, κλέβοντας διαπιστευτήρια χρηστών από online τραπεζικούς λογαριασμούς και προσπαθώντας να πραγματοποιήσει παράνομες μεταφορές χρημάτων.

Ένα από τα παλαιότερα plugins που αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα, επιτρέπει στο Trickbot να χρησιμοποιεί web injects, μια τεχνική που επιτρέπει στο κακόβουλο λογισμικό να αλλάζει δυναμικά αυτό που βλέπει ο χρήστης ενός μολυσμένου συστήματος όταν επισκέπτεται συγκεκριμένα website.

«Μέσω της παρακολούθησης, συλλέξαμε δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά αρχεία διαμόρφωσης, γεγονός που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε σε ποια website στόχευαν οι χειριστές του Trickbot. Οι στοχευμένες διευθύνσεις URL ανήκουν κυρίως σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» προσθέτει ο Boutin.

«Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι πολύ δύσκολη, καθώς διαθέτει διάφορους εναλλακτικούς μηχανισμούς και η διασύνδεσή της με άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου στο παρασκήνιο καθιστά τη συνολική λειτουργία της εξαιρετικά σύνθετη» καταλήγει ο Boutin.

-- Διεθνής επιχείρηση εναντίον του botnet Trickbot που κλέβει διαπιστευτήρια χρηστών - --.

Related posts

Αποκάλυψη zero-day ευπάθειας στον Google Chrome από την Kaspersky

tele

To Facebook θέλει να κάνει τα Likes μία προσωπική υπόθεση

tele

ESET: Αποκάλυψη ομάδας APT που κλέβει κρατικά μυστικά από το 2011

tele

H Google θα πληρώσει 1 δισ. δολάρια στους παραγωγούς περιεχομένου

tele

To 50% των χρηστών του Internet βρίσκεται στην Ασία

tele

H Πέγκυ Αντωνάκου επικεφαλής της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης

tele

Ηλεκτρονικές απάτες εκμεταλλεύονται το κλίμα ανησυχίας για τον κορωνοϊό

tele

Το 60% των ελληνόπουλων έως δέκα ετών έχουν πρόσβαση στο Internet

tele

Η Facebook ανακοινώνει το κρυπτονόμισμα Libra και το ψηφιακό πορτοφόλι Calibra

tele

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα η λύση YouTube Select

tele

«Εκκαθάριση» της Huawei από τα δίκτυα 5G της Βρετανίας

tele

HPE: Απλοποίηση της ανάπτυξης του δικτύου 5G με το “Open”

tele