telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Γιατί το Instagram «κατέβασε» αυτόν τον πίνακα ζωγραφικής

Έναν πίνακα ζωγραφικής «κατέβασε» το Instagram καθώς απεικόνιζε μία γυμνή γυναίκα.

Πρόκειται για το έργο, που φέρει τον τίτλο «A Model (Against a Blue Background, 1910)» και θα κοσμεί έκθεση στο Palazzo Strozzi η οποία θα εγκαινιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου (και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου του 2020). Έως τις 8 του μηνός εκτίθετο στην Tate Modern στο Λονδίνο, στο πλαίσιο έκθεσης για τη Ρωσίδα εικαστικό.

Ο Αρτούρο Γκαλανσίνο, διευθυντής του Palazzo Strozzi είπε ότι το Instagram αρχικά διέγραψε την ανάρτηση, την προηγούμενη εβδομάδα: «Ήταν η συνήθης πρακτική διαγραφής μιας ανάρτησης, με ένα γενικόλογο μήνυμα από το Instagram. Προσπαθήσαμε, όμως, ξανά. Κι αυτή τη φορά δούλεψε!».

Έγινε και πάλι ντόρος για τη στάση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά το γυναικείο γυμνό στην τέχνη. Τόσο το Instagram όσο και η μητρική εταιρεία, το Facebook, απαγορεύουν φωτογραφία με γυναικείο γυμνό, αν και πέρυσι αναθεώρησαν την πολιτική τους επιτρέποντας γυναικείο γυμνό σε γλυπτική και ζωγραφική.

View this post on Instagram

Era il 1910 quando Natalia Goncharova venne prima censurata poi processata in Russia con l’accusa di offesa alla morale pubblica e pornografia. Oltre 100 anni dopo la storia si ripete, ma il processo questa volta è su Instagram che censura il dipinto “Modella (su sfondo blu)”, all’interno del video che volevamo mettere in promozione ????⠀ ⠀ -⠀ ⠀ Natalia Goncharova Modella (su sfondo blu), 1909-1910, olio su tela,⠀ cm 111 x 87. Mosca, Galleria Statale Tretyakov, ZH-1633. Lascito di⠀ A.K. Larionova Tomilina, Parigi 1989 © Natalia Goncharova, by SIAE 2019

A post shared by Palazzo Strozzi (@palazzostrozzi) on

«Το Instagram είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας, αλλά είναι και χρήσιμη πηγή πληροφοριών για ανθρώπους με ενδιαφέρον στις τέχνες και τον πολιτισμό. Δεν πρέπει να λογοκρίνεται η τέχνη» τόνισε ο Γκαλανσίνο.

Πιο καυστικός ήταν ο Ιταλός τεχνοκριτικός Φραντσέσκο Μπονάμι. «Αν ο αλγόριθμος, και αυτός ο τεχνητός ηλίθιος, έκαναν πραγματικά τη δουλειά τους θα έπρεπε να βάζουν ένα κάλυπτρο και στα γεννητικά όργανα του “Δαυίδ” του Μιχαήλ Αγγέλου» έγραψε στη La Reppublica.

«Ειδάλλως, γεννιέται η ανυπόφορη αμφιβολία ότι η λογοκρισία ενεργοποιείται μόνον όταν το γυμνό είναι γυναικείο. Τότε, η ακόμη πιο επίφοβη ανησυχία αναδύεται ότι ο προγραμματιστής που είναι σε υπηρεσία είναι κάποιος με τάσεις φονταμενταλιστή και Ταλιμπάν. Είναι αυτό δυνατόν;».

Επισημαίνει ότι η Γκοντσάροβα διώχτηκε, στη Ρωσία, γύρω στο 1912, λόγω του θρησκευτικού περιεχομένου των έργων της και όχι λόγω απεικόνισης γυμνού. «Το να είναι πιο σκοταδιστικό το Instagram, το 2019, είναι συγκλονιστικό» αναφώνησε η πένα του Μπονάμι.

Related posts

Τι κάνουν τα πλήκτρα F στο keyboard

tele

Εξαρτημένοι από τα social media οι χρήστες παρά το άγχος που τους προκαλούν

tele

Generation Next: Ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, από το Ίδρυμα Vodafone

tele

Όλα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα για το νέο iPhone

tele

Η φωτογραφική που με τα 5.200 ευρώ της μοιάζει… ευκαιρία

tele

Nisea: Η νέα εφαρμογή που θα αλλάξει τα δεδομένα για όσους ταξιδέψουν με πλοίο

tele

Η Huawei βοηθάει τους παρόχους να καινοτομήσουν στην εποχή του 5G

tele

Η Ford κάνει… μπάσιμο στον κόσμο του gaming

tele

Τα ακουστικά της Sony που χαρακτηρίζονται ως ο καλύτερος αντίπαλος των AirPods της Apple

tele

Τι αγαπούν οι χρήστες των social media στη Θεσσαλονίκη

tele

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώνει τις δυνάμεις του με την Google

tele

Ξεκίνησε με 500 ευρώ δανεικά και έκανε μια εταιρεία 50 εκατομμυρίων

tele