telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Γιατί ο Chrome καταναλώνει τόση μεγάλη ποσότητα RAM

Ο Chrome browser μπορεί να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στα Chromebooks, ακόμη και στα φθηνότερα, ωστόσο καταναλώνει μεγάλη ποσότητα RAM σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. Αν για παράδειγμα ανοίξεις την διαχείριση εργασιών θα διαπιστώσεις ότι ο Chrome αναφέρεται ξανά και ξανά και κάθε ένα από αυτά τα instances φαίνεται ότι καταναλώνουν περισσότερη μνήμη από ότι θα έπρεπε. Και το αστείο είναι ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά, πλήρως φυσιολογική.

Ο λόγος βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ο Google Chrome κάνει sandbox τα processes. Ας θεωρήσουμε για παράδειγμα, ότι ανοίγεις τον Chrome σε ένα κενό tab με το Google search box να βρίσκεται εκεί. Αυτό σημαίνει ότι έχεις δυο Chrome processes να τρέχουν, με το καθένα να χρειάζεται τη δική του μνήμη. Αν προσθέσεις ακόμη ένα tab τότε έχεις τρία. Και αυτό αποτελεί μόνο την αρχή.

Κάθε extension προσθέτει ένα ακόμη process. Ο Chrome βέβαια παρουσιάζει επιθετικό preloading των web pages ώστε το browsing να είναι γρήγορο. Πολλές web σελίδες κάνουν leak μνήμης ενώ είναι ανοιχτές, που σημαίνει ότι τα tabs θα συνεχίσουν να καταναλώνουν όλο και περισσότερη μνήμη RAM μέχρι να το κλείσεις ή να το κάνεις refresh.  Με λίγα η κατανάλωση μνήμης RAM εκ μέρους του browser θα είναι μεγάλη και σε αυτό διαδραματίζει το δικό του ρόλο, ένα από τα πιο απλά πράγματα. Η ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που ο Chrome καταναλώνει τόσο πολύ RAM.

Κάθε tab που ανοίγεις τρέχει ανεξάρτητα και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με άλλο tab. Μπορούν να χρησιμοποιούν μια ομάδα κοινών πόρων, για πράγματα όπως η address bar ή τα bookmarks, αλλά τα περιεχόμενα του κάθε tab γίνονται sandboxed και λειτουργούν σαν μια ολοκληρωμένη έκδοση του browser. Και αυτό είναι ιδιαίτερα καλό, καθώς ένα επιβλαβές website δεν θα μπορεί να δει τι συμβαίνει εντός ενός άλλου tab που έχεις ανοίξει, όπως την τράπεζα ή το Gmail.  Και ό,τι πληκτρολογείς σε μια ιστοσελίδα δεν γίνεται shared με άλλο tab. Και αν ένα website κρασάρει δεν θα κρασάρει και τα υπόλοιπα. Και προσθέστε τώρα σε όλα αυτά και πράγματα σαν το Youtube, ή βαριά scripts διαφόρων ιστοσελίδων.

Η Google από την μεριά της προσπαθεί να περιορίσει τους πόρους που ζητά ο Chrome, με features όπως το suspend των tabs που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και λίγη ώρα αλλά και την επανεξέταση του πως ο browser χειρίζεται το pre caching. Ωστόσο είναι γεγονός ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την αυξημένη κατανάλωση πόρων, λόγω των απαιτήσεων του σύγχρονου web.

Related posts

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα έως τις 15 Φεβρουαρίου

NEWSROOM

Starlink: Δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα από τον Έλον Μασκ

NEWSROOM

Ντεμπούτο για το Poco X3 Pro στις 30 Μαρτίου με Snapdragon 860 και τιμή στα 242 ευρώ

NEWSROOM

Διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης του 2020 επιδιώκουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για το 2021

NEWSROOM

Το ιδανικότερο τηλέφωνο του 2021!

NEWSROOM

Απηυδισμένοι από την ανεργία, οι νέοι και οι άνεργοι αντεπιτίθενται

NEWSROOM

Η Μέγκαν Μαρκλ κέρδισε τη δικαστική μάχη σε βάρος βρετανικής ταμπλόιντ

NEWSROOM

«Βράζει» από κρούσματα η Αττική: Ένα βήμα πριν το «red alert» (βίντεο)

NEWSROOM

Στα 585 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

NEWSROOM

Επιστρεπτέα προκαταβολή: 6,8 δισ. ευρώ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις στους πέντε κύκλους

NEWSROOM

Cosmote: Για 6η χρονιά «Best in Test» στις υπηρεσίες mobile Internet και φωνής

NEWSROOM

17 επί πληρωμή παιχνίδια στο Android εντελώς δωρεάν για λίγο διάστημα

NEWSROOM