telecomsnews.gr
Image default
NEWS

Βρετανικό πρόστιμο στο Facebook ύψους άνω των 50 εκατ. λιρών

Η ιστορία ξεκίνησε το 2020, μετά την εξαγορά της Giphy από τη Facebook, που φέρεται να έφτασε στα 400 εκατ. δολάρια. Τότε, η βρετανική Competition and Markets Authority (CMA) ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης για να ξεκαθαρίσει εάν η συγκεκριμένη εξαγορά θα μείωνε τον ανταγωνισμό.

Όσο η υπόθεση βρισκόταν υπό διερεύνηση η CMA αποφάνθηκε ότι η Facebook δεν θα μπορούσε να συνεχίσει δραστηριότητες που θα σχετίζονταν με τη συγχώνευση (ενσωμάτωση προϊόντων, συγχώνευση τμημάτων κλπ.) χωρίς προηγούμενη έγκριση από την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή.

Με την ανακοίνωση του προστίμου των 50 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια) η CMA αποφάνθηκε ότι η Facebook παραβίασε τις συγκεκριμένες περιοριστικές οδηγίες. «Πρόκειται για την πρώτη φορά που εταιρεία εντοπίστηκε από την CMA να παραβιάζει μία εντολή, με τη συνειδητή άρνηση να προσφέρει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της CMA.

Η Αρχή αναφέρει επίσης ότι η Facebook «περιόρισε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής» των απαιτούμενων ενημερώσεων, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις. Σημειώνεται επίσης ότι η Facebook ενεπλάκη σε «αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν στρατηγική υψηλού ρίσκου» σχετικά με την «έλλειψη συνεργασίας» με τη CMA.

«Διαφωνούμε εντόνως με την άδικη απόφαση της CMA να τιμωρήσει την Facebook για την προσέγγιση συμμόρφωσης με την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, την οποία η ίδια η CMA ουσιαστικά είχε εγκρίνει. Θα μελετήσουμε την απόφαση της CMA και θα εξετάσουμε τις επιλογές μας», ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Facebook.

Όπως αναφέρει το BBC, το πρόστιμο των 50 εκατομμυρίων λιρών που επιβλήθηκε στην Facebook είναι 150 φορές υψηλότερο από τα πρόστιμα που επιβάλλει η CMA σε αντίστοιχες υποθέσεις, δηλαδή της τάξης των 325.000 λιρών. Στο βασικό δε πρόστιμο των 50 εκατ. προστέθηκε και ένα δεύτερο ύψους 500 χιλιάδων λιρών για την αλλαγή από την εταιρεία του αρμόδιου υπευθύνου συμμόρφωσης – δύο φορές – χωρίς «προηγούμενη έγκριση».

Σημειώνεται ότι η Facebook είχε καθαρά έσοδα ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, οπότε το πρόστιμο καθαυτό δεν προκαλεί τεράστια οικονομική ζημία στην αμερικανική εταιρεία. Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει οριστικά καθώς αναμένεται η έκδοση απόφασης και για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή την ίδια την εξαγορά.

Η Giphy είναι επίσης αμερικανική, διαδικτυακή βάση δεδομένων και μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να μοιράζονται βίντεο σύντομου βρόχου χωρίς ήχο, που μοιάζουν με κινούμενα αρχεία GIF. Η εξαγορά της από την Facebook ανακοινώθηκε το 2020.

Related posts

Εντυπωσιακή άνοδος για το Netflix παρά την πανδημία: 204 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως -Φρενάρει τα χρέη του

NEWSROOM

Συμμαχία Sony – TSMC για την αντιμετώπιση της έλλειψης ημιαγωγών

NEWSROOM

Ανησυχία στη Γερμανία για κυβερνοεπιθέσεις κατά την προεκλογική περίοδο

NEWSROOM

Αφαιρεί η Huawei τον φορτιστή από το κουτί των smartphones της; Εξαιτίας του Kirin 990;

NEWSROOM

Dev έφτιαξε custom Android 11 One UI 3.1 ROM για τα Galaxy A7, A8, και A8+ του 2018

NEWSROOM

ΕΕ – Ίση συμμετοχή όλων στον διαστημικό τομέα

NEWSROOM

Τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια για… blockchain και κρυπτονίσματα

NEWSROOM

Αύξηση 29% των κυβερνοεπιθέσεων κατά εκπαιδευτικών οργανισμών

NEWSROOM

PwC Ελλάδας: Σχεδιασμός και ανάπτυξη πλατφόρμας προβλέψεων τεχνητής νοημοσύνης

NEWSROOM

Apple: Πιθανό λανσάρισμα δικού της 5G μόντεμ έως το 2023

NEWSROOM

Schmooze: Νέα εφαρμογή γνωριμιών που ταιριάζει χρήστες ανάλογα το αγαπημένο τους meme

NEWSROOM

Η Dell Technologies ανακοινώνει τα καλύτερα αποτελέσμα β τριμήνου στην ιστορία της

NEWSROOM