telecomsnews.gr
Image default
NEWS WIND

«Βαριά» ονόματα στην κούρσα για τη Wind

Ηχηρά διεθνή ονόματα επενδυτικών ομίλων, όπως οι BC Partners και η Warburg Pincus, περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των ενδιαφερόμενων funds για την απόκτηση της Wind Hellas.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η Golden Tree Asset Management (που κατέχει το 59,3%) και η Cyrus Capital Partners (ελέγχει το 35,6%), προχωρούν τη διαδικασία πώλησης, με σύμβουλο την J. P. Morgan.

Μάλιστα, έχουν ζητήσει μη δεσμευτικές προσφορές στις 11 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα μεταξύ επενδυτικών ομίλων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αξία (Enterprise Value) της εταιρείας αποτιμάται μεταξύ 800 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που είναι και η αποτίμηση που θεωρούν λογική οι βασικοί μέτοχοι.

Η συγκυρία θεωρείται ιδανική για τους μετόχους της Wind Hellas, καθώς η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ η εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών θα εμφανίσει και φέτος θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα σύντομα θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια τόσο για την απόκτηση φάσματος συχνοτήτων, όσο και για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στη σταθερή τηλεφωνία.

Η προσπάθεια πώλησης της Wind Hellas έρχεται σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για την πώληση της Forthnet/Nova. Ταυτόχρονα, όπως, προαναφέρθηκε, θα απαιτηθούν σημαντικά πρόσθετα κεφάλαια για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas ελέγχουν συνολικά το 94,6% της απώτερης μητρικής της εταιρείας, της Crystal Almond Holdings Limited (“Holdco”) με έδρα τις νήσους Guernsey. Είχαν προαναγγείλει το σχέδιο αποχώρησης στο ενημερωτικό δελτίο για το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο των 525 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει το Euro2day.gr.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό, «σ’ αυτή τη φάση, οι μέτοχοί μας προτίθενται, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης (σ.σ. του ομολογιακού) και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, να διερευνήσουν τις στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησης του ομίλου».

Τον δρόμο για την προσπάθεια πώλησης της Wind Hellas άνοιξε η πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 525 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου αναχρηματοδοτήθηκε παλαιότερο, και πολύ ακριβότερο, δάνειο, ενώ οι μέτοχοι έλαβαν σημαντικού ύψους μέρισμα που εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε πως τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες στο τρίτο τρίμηνο του 2019 σημείωσαν άνοδο 5% ετησίως, στα 137,8 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση, στα 42,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,3%, στα 40,9 εκατ. με τις συνολικές επενδύσεις του τριμήνου στα 16,6 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Wind Hellas ανακοίνωσε, επίσης, διπλασιασμό της βάσης πελατών Δικτύου Νέας Γενιάς (NGA) σε ετήσια βάση, με διείσδυση 19,8% στη συνολική βάση της σταθερής. Η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης Wind Vision προσέλκυσε 13.000 νέους συνδρομητές, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών της στις 55.000 στο τέλος Σεπτεμβρίου, με διείσδυση 8,9% επί της συνολικής βάσης της σταθερής.

Related posts

Το Twitter στην υπηρεσία των… σεισμολόγων

tele

Όλα αλλάζουν και γίνονται WIND ONE

tele

«Ψηφιακή» η παρουσία της WIND Ελλάς στις Ημέρες Καριέρας 2019

tele

Η ίδια συσκευή δίνει για πρώτη φορά μαζί πόσιμο νερό και «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια

tele

To smartphone που έπεσε στη μισή τιμή

tele

Το διαδικτυακό φυτώριο μίσους και ο πρώην στρατιωτικός πίσω από αυτό

tele

Αποκωδικοποιητής εγκεφάλου «διαβάζει» τον λόγο σε πραγματικό χρόνο για πρώτη φορά

tele

Αυτή είναι η πιο επιτυχημένη start-up μεγάλης αξίας στον κόσμο

tele

Wind: Κατακόρυφη αύξηση της χρήσης από Έλληνες και ξένους επισκέπτες

tele

Τόσο ποσοστό της Γης έχει χαρτογραφήσει η Google

tele

Έρχεται το 1ο Forum του Your Directors Club (YDC)

tele

Pinterest: Περισσότεροι χρήστες αλλά και μεγαλύτερες ζημιές

tele