telecomsnews.gr
Image default
TECH

«Έξυπνα» συστήματα ασφαλείας υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα από το 2020

Από το πολύ κοντινό μας 2020 και έπειτα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μιας σειράς νέων τεχνολογιών ασφαλείας σε κάθε είδους όχημα που κυκλοφορεί στην Ευρώπη.

Πρώτος στόχος της εισαγωγής αυτών των νέων τεχνολογιών είναι βέβαια η προστασία οδηγών, επιβατών, πεζών και ποδηλατών. Δεύτερος στόχος είναι η προετοιμασία για τη σταδιακή μετάβαση στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Τα νέα συστήματα που θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα οχήματα από το 2020 και έπειτα περιλαμβάνουν τον «έξυπνο» έλεγχο της ταχύτητας του οχήματος, την ασφαλή οπισθοπορεία με τη χρήση κάμερας ή ηλεκτρονικών αισθητήρων, τον καταγραφέα δεδομένων ατυχήματος, την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση υπνηλίας του οδηγού και βέβαια την αποφυγή διάσπασης προσοχής (κυρίως από τηλεφωνικές κλήσεις).

Η υποχρεωτική χρήση των παραπάνω συστημάτων θα αφορά αυτοκίνητα, μικρά ή μεγάλα φορτηγά και φυσικά λεωφορεία. Ειδικότερα για αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά υποχρεωτική καθίσταται από το 2022 η χρήση συστημάτων υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά και προηγμένης πέδησης έκτακτης ανάγκης. Ειδική μνεία γίνεται και στην απαίτηση για τη βελτίωση της άμεσης όρασης οδηγών φορτηγών και λεωφορείων και την εξάλειψη των «τυφλών» σημείων, ενώ τα μεγάλα οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα στο εμπρόσθιο τμήμα και τα πλευρικά τμήματα του οχήματος για τον εντοπισμό ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και την ειδοποίηση του οδηγού για την παρουσία τους, ιδίως κατά τη στροφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα εν λόγω μέτρα θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 25.000 ζωές και να αποφευχθούν τουλάχιστον 140.000 σοβαροί τραυματισμοί έως το 2038. Υπενθυμίζεται ότι μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΕ είναι να προσεγγίσει τους μηδέν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050 («Όραμα για μηδενικές απώλειες»).

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πέρα από την προστασία των χρηστών του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου, τα νέα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα βοηθήσουν τους οδηγούς να εξοικειωθούν σταδιακά με τη νέα υποβοήθηση της οδήγησης, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε γενικά «αυτόνομη οδήγηση». Ήδη, η Επιτροπή εξέδωσε νέους κανόνες, που επιταχύνουν την εγκατάσταση συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών (C-ITS) στο οδικό δίκτυο της Ευρώπης. Τα συστήματα C-ITS επιτρέπουν στα οχήματα να «επικοινωνούν» μεταξύ τους, με την οδική υποδομή και με τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, για παράδειγμα, σχετικά με επικίνδυνες καταστάσεις, οδικά έργα και το χρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών, καθιστώντας, ως εκ τούτου, τις οδικές μεταφορές ασφαλέστερες, καθαρότερες και αποδοτικότερες.

-- «Έξυπνα» συστήματα ασφαλείας υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα από το 2020 - --.

Related posts

AI: Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ποια τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις

tele

Επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό και εναντίον των «έξυπνων» σπιτιών

tele

H Boeing παρουσιάζει τους φιναλίστ του project GoFly

tele

Τεχνητή Νοημοσύνη που κατανοεί την ψυχολογική σας κατάσταση

tele

Ακαδημία ρομποτικής από το Πολιτιστικό Πάρκο

tele

To μπλουζάκι κλιματιστικό της Sony θα μπει στην παραγωγή

tele

EA wants fortnite – style cross – play for it’s own games … eventually

tele

Τα μικρόβια επιβιώνουν στο διάστημα έξω από τον ISS

tele

Vodafone Smart Track: Μείωση κόστους και καλύτερη εποπτεία στόλου οχημάτων

tele

Οι στρατηγικές για την επιτάχυνση της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων

tele

Ο προσωπικός υπολογιστής ως όπλο ενάντια στον κορωνοϊό

tele

Το Viva Smartscooter θέλει να αλλάξει τις αστικές μετακινήσεις

tele