telecomsnews.gr
Image default
TECH

«Έξυπνα» συστήματα ασφαλείας υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα από το 2020

Από το πολύ κοντινό μας 2020 και έπειτα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μιας σειράς νέων τεχνολογιών ασφαλείας σε κάθε είδους όχημα που κυκλοφορεί στην Ευρώπη.

Πρώτος στόχος της εισαγωγής αυτών των νέων τεχνολογιών είναι βέβαια η προστασία οδηγών, επιβατών, πεζών και ποδηλατών. Δεύτερος στόχος είναι η προετοιμασία για τη σταδιακή μετάβαση στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Τα νέα συστήματα που θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα οχήματα από το 2020 και έπειτα περιλαμβάνουν τον «έξυπνο» έλεγχο της ταχύτητας του οχήματος, την ασφαλή οπισθοπορεία με τη χρήση κάμερας ή ηλεκτρονικών αισθητήρων, τον καταγραφέα δεδομένων ατυχήματος, την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση υπνηλίας του οδηγού και βέβαια την αποφυγή διάσπασης προσοχής (κυρίως από τηλεφωνικές κλήσεις).

Η υποχρεωτική χρήση των παραπάνω συστημάτων θα αφορά αυτοκίνητα, μικρά ή μεγάλα φορτηγά και φυσικά λεωφορεία. Ειδικότερα για αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά υποχρεωτική καθίσταται από το 2022 η χρήση συστημάτων υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, αλλά και προηγμένης πέδησης έκτακτης ανάγκης. Ειδική μνεία γίνεται και στην απαίτηση για τη βελτίωση της άμεσης όρασης οδηγών φορτηγών και λεωφορείων και την εξάλειψη των «τυφλών» σημείων, ενώ τα μεγάλα οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν συστήματα στο εμπρόσθιο τμήμα και τα πλευρικά τμήματα του οχήματος για τον εντοπισμό ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και την ειδοποίηση του οδηγού για την παρουσία τους, ιδίως κατά τη στροφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα εν λόγω μέτρα θα βοηθήσουν να σωθούν πάνω από 25.000 ζωές και να αποφευχθούν τουλάχιστον 140.000 σοβαροί τραυματισμοί έως το 2038. Υπενθυμίζεται ότι μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΕ είναι να προσεγγίσει τους μηδέν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050 («Όραμα για μηδενικές απώλειες»).

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πέρα από την προστασία των χρηστών του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου, τα νέα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα βοηθήσουν τους οδηγούς να εξοικειωθούν σταδιακά με τη νέα υποβοήθηση της οδήγησης, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε γενικά «αυτόνομη οδήγηση». Ήδη, η Επιτροπή εξέδωσε νέους κανόνες, που επιταχύνουν την εγκατάσταση συνεργατικών ευφυών συστημάτων μεταφορών (C-ITS) στο οδικό δίκτυο της Ευρώπης. Τα συστήματα C-ITS επιτρέπουν στα οχήματα να «επικοινωνούν» μεταξύ τους, με την οδική υποδομή και με τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, για παράδειγμα, σχετικά με επικίνδυνες καταστάσεις, οδικά έργα και το χρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών, καθιστώντας, ως εκ τούτου, τις οδικές μεταφορές ασφαλέστερες, καθαρότερες και αποδοτικότερες.

-- «Έξυπνα» συστήματα ασφαλείας υποχρεωτικά σε όλα τα οχήματα από το 2020 - --.

Related posts

Μετακομίζει το data center υπερυπολογιστής του ECMWF από την Αγγλία

tele

Πώς οι έξυπνες συσκευές απαιτούν και την δική μας «έξυπνη» συμπεριφορά

tele

Πώς οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν κλάδους και επιχειρήσεις το 2018

tele

Συνεργασία Apple, Google και Microsoft για τα ψηφιακά αρχεία των ασθενών

tele

H Intel αναπτύσσει τεχνολογία επούλωσης τραυμάτων στην σπονδυλική στήλη

tele

Τα μικρόβια επιβιώνουν στο διάστημα έξω από τον ISS

tele

Τεχνητή Νοημοσύνη και Internet of Things δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα

tele

To Mars Express ανακαλύπτει υγρή λίμνη στον πλανήτη Άρη

tele

H Microsoft προτείνει την αποθήκευση δεδομένων στο γυαλί

tele

H IBM πιστεύει σε ένα πλαίσιο κανόνων για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

tele

Η Facebook πειραματίζεται με την δυνατότητα πληκτρολόγησης μέσω της σκέψης

tele

Νέο κέντρο τεχνικής ασφαλείας στη Γερμανία από την Google

tele