telecomsnews.gr
Image default
Top Stories

Ένωση Ελλήνων Επενδυτών για MLS: Υπάρχει η οσμή του σκανδάλου FF

Όταν πρωτοφάνηκαν τα μαύρα σύννεφα για την MLS μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της , στο Δελτίο Τύπου μας της 18/5/20 γράφαμε ότι η επίδειξη διάθεσης συνεργασίας από την διοίκηση της εταιρείας θα δυνάμωνε τις απόψεις ,ότι τα πιθανολογούμενα προβλήματα της MLS δεν έχουν καμία ομοιότητα με τα αντίστοιχα της FF .

Ωστόσο η πλήρης απουσία αντίδρασης της διοίκησης κατά τον 1 μήνα που πέρασε ,η άρνησή της να μας δώσει το πόρισμα της ΕΛΤΕ καθώς και η στάση της κατά την σημερινή εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν 5 ομολογιούχοι -μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών , μας δημιουργούν δυστυχώς την αίσθηση ότι η πορεία της MLS αρχίζει να έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του μεγαλύτερου σκανδάλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου των τελευταίων δεκαετιών.

Τα επιχειρήματα των συνηγόρων της MLS ήταν ατυχώς πολύ κοντά με όσα ακούγαμε τον πρώτο καιρό και στην υπόθεση της FF : 1) Οι ομολογιούχοι δεν έχουν χάσει κάτι , τα ομόλογα εξυπηρετούνται ( -ωστόσο η τρέχουσα αξία τους έχει μηδενιστεί και έχει σταματήσει η διαπραγμάτευση τους στη δευτερογενή) , 2) Μια μικρή “διαφωνία” υπάρχει μόνο με την Ε.Κ. ( – που όμως η μικρή αυτή διαφωνία αυτή δεν μπόρεσε να λυθεί εδω και 1 μήνα) , 3) Προσλάβαμε ήδη ελεγκτικό οίκο από τους big 4 για να κάνει αναλυτικό έλεγχο ( – στην FF ο έλεγχος αυτός συνεχίζεται ακόμα εδω και 2 χρόνια!) , 4) Διαπιστώθηκε και εδώ η ύπαρξη συνδεδεμένης επιχείρησης συμφερόντων των μεγαλομετόχων προς την οποία διοχετεύονταν σημαντικά ποσά , 5) Άρχισε και σε αυτή τη περίπτωση το ντόμινο των παραιτήσεων των μελών του ΔΣ .
Η δε πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων CEO της MLS από τον κ.Νάρκισσο Γεωργιάδη απλώς ολοκλήρωσε το πάζλ των συμπτώσεων(;) με την περίπτωση της FF.

Η πλευρά της MLS επέμεινε ότι τα επικαλούμενα από εμάς στοιχεία από το πόρισμα της Ε.Λ.Τ.Ε. περί δήθεν “τρύπας” 10 εκατ στα άυλα περιουσιακά στοιχεία , δεν αληθεύουν. Εντούτοις τόσο η ίδια , όπως και η Ε.Κ. , αρνούνται ακόμα και τώρα να μας παραδώσουν το πόρισμα, για να διαπιστώσουμε και εμείς για ποια “μικρή διαφωνία” πρόκειται τελικά.

Το δε μέλος μας – ομολογιούχος που κατέθεσε ως μάρτυρας , αντιμετώπισε απαξιιωτική συμπεριφορά από τους συνηγόρους της MLS , η διοίκηση της οποίας έχει ξεχάσει μάλλον τον λόγο για τον οποίο είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ, και που είναι οι εκατοντάδες μέτοχοι & ομολογιούχοι της , οι οποίοι την εμπιστεύτηκαν όταν , πριν χρόνια, με το ενημερωτικό δελτίο εισαγωγής στο ΧΑΑ και τα ενημερωτικά δελτία των ομολογιακών εκδόσεων αργότερα ζητούσε την στήριξη τους , και αυτοί καλόπιστα της εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους.

Ακούσαμε επίσης και πάλι το προβληματικό επιχείρημα ότι οι ορκωτοί ελεγκτές βάσει του Ν.4449/2017 έχουν υποχρεωτική κάλυψη Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης έως του 10πλασιο της ετησίας αμοιβής τους , όποτε δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ωστόσο μόλις πρόσφατα , η ασφαλιστική εταιρεία που κάλυπτε τον ορκωτό της FF αρνήθηκε ότι καλύπτει παρόμοιες περιπτώσεις, κάτι που μας αναγκάζει πλέον να απευθύνουμε σωρεία ερωτημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών ,την ΕΧΑΕ ,την ΤτΕ (Δ.Ε.Ι.Α.) ως αρμόδια εποπτείας των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, την Ε.Κ. και την ΕΛΤΕ για τον πλήρη έλεγχο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που καλύπτουν ( αν καλύπτουν τελικά ) τις όποιες ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας , και σε απάντηση της επιχειρηματολογίας των συνηγόρων της MLS ότι οι κινήσεις των μελών μας βλάπτουν την “φήμη” της εταιρείας , υπενθυμίζουμε στη διοίκηση της MLS ότι :

Μια εισηγμένη επιχείρηση δεν αρκεί να είναι μόνο ενήμερη προς το δημόσιο και τους προμηθευτές της, αλλά πρέπει να είναι άψογη και τυπική και ως προς τις οικονομικές της καταστάσεις και να παρέχει άμεση και αναλυτική ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό. Η προβληματική όμως, όπως αναδεικνύεται, διαμόρφωση αυτών των οικονομικών καταστάσεων, που οδήγησε στην απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της , είναι εκείνη που έχει επιφέρει την τεράστια ζημιά στην χρηματιστηριακή εικόνα της MLS ( και στην εικόνα των Ελληνικών Επιχειρήσεων γενικότερα ) και όχι η προσπάθεια των μελών μας να διασφαλίσουν τα χρήματα τους.

Related posts

Κενό ασφαλείας στον 13033: Τι να κάνετε αν λάβετε το ύποπτο SMS

tele

Δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. η Ελλάδα στις χρεώσεις ίντερνετ

NEWSROOM

Η Apple παρακολουθεί όλα τα iPhones που της έχουν κλαπεί από τα Apple Stores

tele

Έρευνα δείχνει πως το iPhone 11 Pro εκπέμπει διπλάσια ακτινοβολία από το επιτρεπόμενο όριο;

tele

H Cosmote διπλασιάζει ξανά τα GB!

NEWSROOM

Η εταιρεία που ποντάρει 1 δισ. δολάρια για την τεχνητή νοημοσύνη

tele

25 Νοεμβρίου το digital economy forum 2019 με Κ.Μητσοτάκη

NEWSROOM

Eρχονται και στην Ελλάδα τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστο χρόνο ομιλίας

tele

Εργασία στον οικιακό χώρο: Προκλήσεις και συμβουλές απόδοσης

tele

Πώς το WeChat συνδέει τον κόσμο με την Κίνα

tele

Android: 146 προεγκατεστημένες εφαρμογές περιέχουν malware!

NEWSROOM

Οξύνεται περαιτέρω η αντιπαράθεση συνδικαλιστών – διοίκησης στον ΟΤΕ

tele